Γρανίτα espresso με κρέμα σαντιγί

Ταξιδεύοντας στην βόρεια Ιταλία, ανακάλυψα το affogato, είναι το επιδόρπιο-ρόφημα που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αγαπημένες μου προτιμήσεις. Μια δυνατή δόση φρεσκοκομμένου αρωματικού espresso συνοδευόμενη από μια μπάλα παγωτό βανίλιας! Σας προτείνω την παρακάτω παραλλαγή που βασίζεται επάξια στην αρχική ιδέα.

μερίδες: 8

Υλικά

2 κούπες φρεσκοκομμένος espresso (περίπου 7 διπλές δόσεις)

6 κ.σ. ζάχαρη

1 κούπα σαντιγί σε παχύρευστη μορφή

Εκτέλεση

Προσθέτουμε τη ζάχαρη στον καφέ, όσο είναι ακόμη ζεστός και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει. Έπειτα μεταφέρουμε τον espresso σε κεραμικό σκεύος και τοποθετούμε στην κατάψυξη για μια ώρα. Στη συνέχεια απομακρύνουμε απο την κατάψυξη και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε τους κρυστάλλους που έχουν δημιουργηθεί (από έξω προς τα μέσα) και επανατοποθετούμε στην ψύξη μέχρι να σταθεροποιηθεί εντελώς, περίπου 2 με 3 ώρες, ανακατεύοντας με πιρούνι κάθε 30 λέπτα.

(ο χρόνος προετοιμασίας της γρανίτας μπορεί να κρατήσει λιγότερο ή περισσότερο χρόνο, ανάλογα την ψύξη)

Σερβίρουμε σε γυάλινα μικρά ποτήρια μια κουταλιά σαντιγί, ένα scoop γρανίτας και τελειώνουμε με μια μεγαλύτερη δόση κρέμας.

Eat with a spoon on a hot day.

Photo Credits & recipe adapted from: http://smittenkitchen.com

Advertisements