Ισπανικοί λουκουμάδες… Φάτε Churros!

Τα churros θυμίζουν αρκετά τους δικούς μας λουκουμάδες. Όμως τα δε σπανιόλικα τηγανιτά γλυκίσματα, είναι εκρηκτικά τραγανά και στο σώμα τους φέρουν ρίγες, που συγκρατούν ανάλογα τη λιγούρα, άλλοτε κανελοζάχαρη με μέλι ή τη σοκολάτα που λιώνει εκείνη τη στιγμή!

churros2

Υλικά

125 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους

250 γρ. νερό

10 γρ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκιινισμένο

3 αυγά

σπορέλαιο για το τηγάνισμα

ζάχαρη & κανέλα για το πασπάλισμα

churros3

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε σποραδικά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το νερό φτάσει σε βρασμό. Ενσωματώνουμε το αλεύρι και με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε στο μίξερ. Επεξεργαζόμαστε τη ζύμη στη μεσαία ταχύτητα, έως ότου πέσει η θερμοκρασία της. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία κολλώδη ζύμη. Μεταφέρουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ μεγέθους 1εκ. & σχήμα αστεράκι, αφήνουμε στο ψυγείο. Προετοιμασία για το τηγάνισμα σε βαθύ τηγάνι τοποθετούμε το λάδι περίπου 4εκ. και ζεσταίνουμε καλά. Βγάζουμε τη σακούλα από το ψυγείο και πιέζοντας την προς το λάδι βγάζουμε μπαστούνακια μήκους 10 εκατοστών, χρησιμοποιώντας ένα μαχαιράκι ή ένα ψαλιδάκι κουζίνας για να κόβουμε ομοιόμορφα τη ζύμη. Τηγανίζουμε 1 λεπτό κάθε πλευρά και έπειτα ρολάρουμε τη ζύμη στην κανελοζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

Παραδοσιακά τα churros συνοδεύονται με ζεστή σοκολάτα ή ρόφημα σοκολάτας με μπαχαρικά.

Καλή όρεξη!

photo credits Alaska from Scratch

Advertisements