Τάρτα μήλου με λικέρ calvados & βιολογική κανέλα Κεϋλάνης

Διανύοντας την τελευταία βδομάδα του Σεπτέμβρη και με νωπές ακόμη τις αναμνήσεις των διακοπών, μπαίνουμε ξανά στην κουζίνα, ξεσκονίζουμε τις συνταγές μας και ετοιμάζουμε γλυκές πίτες, λαχταριστές τάρτες με φρούτα εποχής, γκρανόλες, μπισκότα με βιολογική κανέλα και τζίντζερ, αφεψήματα και σοκολάτες, για να υποδεχτούμε το φθινόπωρο, όπως του αξίζει…

milopita2

Υλικά για τη ζύμη

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γρ. ριζάλευρο, ή πατατάλευρο ή καλαμποκάλευρο

50 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη

1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης

150 γρ. ζάχαρη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και καστανή

270 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους, παγωμένο

1 αυγό + 1 κρόκο

Γέμιση

2 κ. μήλα

200 γρ. ζάχαρη λευκή ή καστανή

1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης

ξύσμα από ένα λεμόνι

150 γρ. σταφίδες

90 γρ. calvados

milopita1

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170°C, χρησιμοποιούμε μια φόρμα 20×30εκ. Κοσκινίζουμε τα δύο άλευρα, τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους και τα αυγά. Επεξεργαζόμαστε τη ζύμη στο μίξερ με το φτερό για λίγα λεπτά στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθόυν τα υλικά (ή πιέζουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα μας μέχρι να γίνει εύθρυπτη). Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 2 μέρη, τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Εν το μεταξύ προετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τον πυρήνα & τα χοντροκόβουμε ομοιόμορφα. Έπειτα τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, το ξύσμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να εξατμιστούν οι χυμοί τους. Προσθέτουμε τις σταφίδες και το λικέρ. Ανοίγουμε σε φύλλο το ένα μέρος ζύμης (ανάμεσα σε 2 φύλλα από αντικολλητικό χαρτί) και καλύπτουμε τη φόρμα που επιλέξαμε και τα τοιχώματά της. Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια της και ψήνουμε για 20-25′ μέχρι να ροδίσει. Εν το μεταξύ, βγάζουμε από το ψυγείο το δεύτερο μέρος ζύμης και το πιέζουμε σε χοντρό κόσκινο για να δημιουργήσουμε χοντρούς σβόλους (ή τρίβουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα μας προσθέτοντας αλεύρι αν χρειαστεί). Όταν η βάση είναι έτοιμη απομακρύνουμε από το φούρνο, προσθέτουμε τη γέμιση & το κραμπλ. Ψήνουμε περίπου 50-60′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρουμε με σιρόπι καραμέλας και παγωτό βανίλιας.

Καλή όρεξη!

photo credits Kwestia Smaku

Advertisements