Σοκολατένια éclairs με κρέμα & καβουρδισμένα φουντούκια

Πικρή σοκολάτα, βελούδινη creme pâtissière, φουντούκια ψημένα… Μικρές συμβουλές για να πετύχουμε τη ζύμη για εκλέρ κατά την παρασκευή τους, είναι να ρίξουμε το αλεύρι στο μείγμα του νερού μονομιάς & αφού το ρίξουμε, ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και τον πάτο της κατσαρόλας. Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει, μετά ενσωματώνουε τα αυγά. Για να ψηθούν ομοιόμορφα κατά το ψήσιμο αφήνουμε κενά μεταξύ των εκλέρ και αποφεύγουμε να ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου.

ChocolateHazelnutEclairs_10

Υλικά για τη ζύμη, 13 éclairs

130 γρ. νερό

1 πρέζα αλάτι

70 γρ. βούτυρο

2 πρέζες ζάχαρη

80 γρ. αλεύρι

3 μεσαία αυγά

Υλικά για την κρέμα

350 γρ. γάλα

100 γρ. κρέμα γάλακτος

120 γρ. ζάχαρη

1 αυγό +2 κρόκους

60 γρ. κορν φλάουερ

1 δόση βανίλιας ή σπορους από μισο λοβό

40 γρ. βούτυρο

Υλικά για την επικάλυψη

100 γρ. σοκολάτα πικρή καλής ποιότητας

50 γρ. κρέμα γάλακτος

40 γρ. βούτυρο

ChocolateHazelnutEclairs_14

Εκτέλεση

γα τη ζύμη Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς & τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί σε χαμηλό ταψί. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη. ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιωσει το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι. ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ζύμη & να ξεκολλάει. Αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας στο μίξερ. έπειτα προσθέτουμε τα αυγά ένα κάθε φορά. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο και μόλις σφίξει, τοποθετούμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και ‘κόβουμε’ εκλέρ με μήκος 10 εκ. Ψήνουμε στους 190 για 25 λεπτά έως ότου ροδίσουν & φουσκώσουν. Αφήνουμε στην άκρη. για την κρέμα Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα, τη μισή ζάχαρη και το κλωναράκι βανίλιας και σιγοβράζουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και έπειτα προσθέτουμε το κορν φλάουερ. Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας πλησιάσει στο βρασμό, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα και κυκλικά. μεταφέρουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε επίμονα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και η κρέμα αποκτήσει λεία υφή. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε την επιφάνεια της με μεμβράνη. για την επικάλυψη Λιώνουμε τη σοκολάτα στο Microwave ή σε μπαιν μαρί, προσθέτουμε τη χλιαρή κρέμα σε 2 δόσεις και το βούτυρο, ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. μοντάρισμα Μεταφέρουμε την  creme pâtissière σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με ένα κορνέ της προτίμησής μας. Τρυπάμε με το κορνέ τη μια άκρη του εκλέρ και γεμίζουμε με κρέμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Καλύπτουμε με γλάσο και καβουρδισμένα φουντούκια.

Καταναλώνονται άμεσα ή τα συντηρούμε στο ψυγείο έως 2 ημέρες.

Καλή επιτυχία!

photo credits  Donal Skehan

Advertisements