Γλυκά buns με κανέλα

Ξεφυλλίζοντας ανάμεσα σε ποικιλία αγαπημένων ξενόγλωσσων βιβλίων, δανείζομαι ανάλογα τη διάθεση, πολλές από τις συνταγές τους. Συναντώ ποικιλία υλικών ανά χώρα, αλλά και πολλές ομοιότητες!  Άλλοτε εμπιστεύομαι την πιο κλασσική εκδοχή από ένα αμέρικαν cheesecake, άλλοτε χρωματίζω layer κέικ με ombre διάθεση, διακοσμώ με κάθε λογής ζαχαρωμένες λεβάντες και πέρλες. Σήμερα δανειζόμαστε μια συνταγή άρτι αφιχθείσα από τη Σουηδία. Τα μικρά buns, είναι μια γλυκιά ζύμη, αρκετά κοντά στα δικά μας τσουρέκια. Τα μεν συμπληρώνουν στο σώμα τους, φρεσκοτριμμένο κάρδαμο και άφθονη κανέλα… Απλά δοκιμάστε τα με ζεστό καφέ ή γάλα!

buns1

Υλικά για 30 Buns

150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

90 γρ. ζάχαρη

1/2 κ.γ. αλάτι

1 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο κάρδαμο

500 γρ. γάλα

50 γρ. φρέσκια μαγιά

840 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά για τη γέμιση

175 γρ. βούτυρο

90 γρ. ζάχαρη

2 κ.σ. κανέλα

1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο κάρδαμο

1/2 κ.γ. σπόρους από κλωναράκι βανίλιας

επάλειψη με αυγό

1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο

νιφάδες ζάχαρης ψησίματος ή κρυσταλλική και αμύγδαλα λευκά ψιλοκομμένα

buns2

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το κάρδαμο μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Ζεσταίνουμε το γάλα στους 38 °C, απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε και μόλις η μαγιά διαλυθεί προσθέτουμε το μείγμα γάλα- μαγιά στο μείγμα βούτυρο-ζάχαρη. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη περίπου 45-60′ μέχρι να διπλασιαστεί. Μέχρι τότε, φτιάχνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε στην άκρη. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Ξεκινάμε ρολάροντας-ανοίγοντας με τον πλάστη σε τετράγωνο σχήμα, περίπου 40×50 εκατοστά. Έπειτα αλείφουμε τη μισή από τη γέμιση ομοιόμορφα. Για να φτιάξουμε το σχήμα της εικόνας, διπλώνουμε τη ζύμη δύο φορές, σα να κλείνουμε ένα φάκελο. Στη συνέχεια κόβουμε σε λωρίδες έως 2 εκατοστών, τα οποία μπορούμε να κόψουμε στη μέση κατά μήκος, αφήνοντας το πάνω μέρος χωρίς να το κόψουμε (φανταστείτε πώς κρατάτε ένα παντελόνι μπροστά σας με πολύ μακριά μπατζάκια). Περιστρέφουμε τις λωρίδες μεταξύ τους και δημιουργούμε ένα κόμπο, επαναλαμβάνουμε και δημιουργούμε κόμπους και με την υπόλοιπη ζύμη. Μεταφέρουμε στην κόλλα ψησίματος, καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για περίπου 30′ μέχρι να φουσκώσουν. Αλείφουμε απαλά με αυγό και πασπαλίζουμε με ζάχαρη ή αμύγδαλο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C και ψήνουμε για 8-11′ ανάλογα το μέγεθος που έχουν τα ψωμάκια μας.

Καλή επιτυχία!

photo credits callmecupcake.se

Advertisements