Ψημένα Κυδώνια με φυσική Βανίλια

Γνωστό και ως χρυσό μήλο, με σπουδαίες αναφορές κατά την αρχαιότητα, αποτελεί σύμμαχος της υγειάς. Διαλέγουμε τα κυδώνια που είναι μεγάλα και σκληρά στην όψη, χωρίς πράσινα στίγματα. Φτιάχνουμε γλυκά και μαρμελάδες, συνοδεύουμε τάρτες, γαρνίρουμε κέικ, ενώ λόγο της υψηλής πηκτικής δύναμης που έχουν, μειώνουμε την περιεκτικότητα της ζάχαρης στις συνταγές μας.

kydwnia2

Υλικά

4 μεγάλα κυδώνια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε τέταρτα

ξύσμα από 2 λεμόνια & χυμό από ένα λεμόνι

1 φυσική βανίλια κομμένη κατά μήκος

1 αστεροειδή γλυκάνισο μεσαίου μεγέθους

300 γρ. νερό

200 γρ. ζάχαρη

kydwnia1

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190-200°C. Τοποθετούμε σε ένα πυρέξ τα κυδώνια, το χυμό και το ξύσμα. Ανακατεύουμε ελαφρώς για να καλυφθεί το ξύσμα. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αστεράκι και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, έπειτα συμπληρώνουμε το νερό. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα. Μετά από 1 ώρα, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150°C, ανακινούμε τα κυδώνια με τους χυμούς τους, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμη 45-60′. Τα κυδώνια είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν σκούρο κόκκινο χρώμα και οι χυμοί τους δέσουν σε σιρόπι.

Σερβίρουμε με σαντιγή ή φρέσκο παγωτό βανίλιας.

Καλή όρεξη!

photo credits lavender and lovage

Advertisements