Crème Brûlée με τζίντζερ & λεβάντα

Όταν μιλάμε για κρέμα φούρνου, σίγουρα μας έρχεται στο μυαλό η crème brûlée (κρεμ μπρουλέ). Πρόκειται για μια κρέμα που περιέχει κρόκους, κρέμα, γάλα, ζάχαρη και συνηθέστερα αρωματίζεται με βανίλια. Ψήνεται στο φούρνο μέχρι να πήξει και αφού κρυώσει, πασπαλίζεται με ζάχαρη, καίγεται με φλόγιστρο για να αποκτήσει λεπτό καραμελέ φιλμ. Ακολουθήστε τις οδηγίες!

creme brulee

Υλικά 

500 γρ. κρέμα γάλακτος ζωϊκή 35%

70 γρ. γάλα φρέσκο

70 γρ. ζάχαρη

30 γρ. αποξηραμένη λεβάντα

1 φρέσκια βανίλια χαραγμένη κατακόρυφα ή βανίλια σε σκόνη

1 κ.σ. τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

120 γρ. κρόκους αυγών

creme brulee2

creme brulee3

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100°C. Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα, το γάλα, τη μισή ζάχαρη, τα σποράκια βανίλιας, τη λεβάντα και το τζίντζερ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σκεπάζουμε το κατσαρολάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10′, μέχρι να εγχυθούν τα αρώματα βανίλιας, λεβάντας και τζίντζερ και έπειτα σουρώνουμε σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και σταδιακά τα ενσωματώνουμε στη ζεστή κρέμα ανακατεύοντας με σύρμα ή μπίμερ. Σουρώνουμε προαιρετικά και μοιράζουμε σε πυρίμαχα σκεύη των 150 γρ. , αφήνουμε να κάτσει για λίγο ο αφρός και ψήνουμε σε αερόθερμο για περίπου 1 ώρα. Όταν παρέλθει ο χρόνος, δοκιμάζουμε την κρέμα, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα, αν υπάρχουν ίχνη κρέμας ψήνουμε για ακόμη 10′. Αφήνουμε να κρυώσουν, πασπαλίζουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια της κρέμας με ζάχαρη και με το ειδικό φλόφιστρο καίμε τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα.

Καλή επιτυχία!

photo credits the road forks

Advertisements